Πισίνες

Οι πισίνες αποτελούν ένα σημαντικό στοιχείο αναψυχής  για πολλούς ανθρώπους. Η κατασκευή τους απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και προσοχή στη λεπτομέρεια, ιδιαίτερα όσον αφορά την επιλογή των υλικών που χρησιμοποιούνται για την επίστρωσή τους. Τα πλακάκια που χρησιμοποιούνται στην επένδυση των πισινών παίζουν καθοριστικό ρόλο όχι μόνο στην αισθητική εμφάνιση, αλλά και στην ανθεκτικότητα και την ασφάλεια της κατασκευής.

Είδη Πλακιδίων για Πισίνες

Υπάρχουν διάφορα είδη πλακιδίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επένδυση μιας πισίνας. Τα πιο κοινά περιλαμβάνουν τα κεραμικά πλακάκια, τα γυάλινα ψηφίδια και τα πλακάκια πορσελάνης.

 1. Κεραμικά Πλακάκια: Είναι τα πιο παραδοσιακά και ευρέως χρησιμοποιούμενα πλακάκια για πισίνες. Είναι ανθεκτικά στο νερό και τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την απολύμανση της πισίνας. Επιπλέον, διατίθενται σε μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων, καθιστώντας τα ιδανικά για δημιουργικές διακοσμήσεις.

 2. Γυάλινη Ψηφίδα: Η γυάλινα ψηφίδα προσφέρει μια μοντέρνα και πολυτελή εμφάνιση στην πισίνα. Είναι ανθεκτικά στο χλώριο και τα άλατα, ενώ το λαμπερό τους φινίρισμα προσδίδει μια εντυπωσιακή εμφάνιση κάτω από το νερό. Επίσης, είναι μη πορώδη, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα υγιεινή και εύκολή στον καθαρισμό.

 3. Πλακάκια Πορσελάνης: Είναι πολύ ανθεκτικά και ιδανικά για εξωτερικές πισίνες, καθώς μπορούν να αντέξουν τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Είναι επίσης αντιολισθητικά, κάτι που τα καθιστά πολύ ασφαλή. Διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων, επιτρέποντας την προσαρμογή στις αισθητικές προτιμήσεις του ιδιοκτήτη.

Προδιαγραφές και Απαιτήσεις

Η επιλογή των σωστών πλακιδίων για μια πισίνα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Οι βασικές προδιαγραφές περιλαμβάνουν την αντοχή στα χημικά, την ανθεκτικότητα στη φθορά και την αντίσταση στην ολίσθηση. Είναι απαραίτητο τα πλακάκια να πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας, καθώς η επιφάνεια της πισίνας πρέπει να είναι αντιολισθητική για να αποφεύγονται ατυχήματα.

Διαδικασία Τοποθέτησης

Η τοποθέτηση των πλακιδίων σε μια πισίνα απαιτεί προσοχή και ακρίβεια. Αρχικά, η επιφάνεια της πισίνας πρέπει να είναι λεία και καθαρή. Χρησιμοποιείται ένα ειδικό είδος κόλλας για πλακάκια πισίνας, που είναι ανθεκτικό στο νερό και τις χημικές ουσίες. Μετά την τοποθέτηση των πλακιδίων, οι αρμοί γεμίζονται με ειδικό αρμόστοκο, που επίσης πρέπει να είναι ανθεκτικός στο νερό και τις χημικές ουσίες.

Συντήρηση και Καθαρισμός

Η σωστή συντήρηση των πλακιδίων της πισίνας είναι ζωτικής σημασίας για την μακροχρόνια διατήρησή τους. Ο τακτικός καθαρισμός αποτρέπει τη συσσώρευση αλάτων και άλλων ρύπων, ενώ η χρήση κατάλληλων καθαριστικών προϊόντων βοηθά στη διατήρηση της λάμψης και της ανθεκτικότητας των πλακιδίων. Επιπλέον, είναι σημαντικό να ελέγχεται τακτικά η κατάσταση των αρμών και να επισκευάζονται τυχόν φθορές για να αποφεύγονται διαρροές.

Συμπέρασμα

Η επιλογή και η τοποθέτηση των πλακιδίων για μια πισίνα είναι μια διαδικασία που απαιτεί προσοχή και εξειδίκευση. Τα σωστά πλακάκια όχι μόνο προσδίδουν αισθητική αξία, αλλά εξασφαλίζουν και την ανθεκτικότητα και την ασφάλεια της κατασκευής. Η τακτική συντήρηση και ο καθαρισμός συμβάλλουν στη διατήρηση της όμορφης εμφάνισης και της λειτουργικότητας της πισίνας για πολλά χρόνια.


Το χρώμα του νερού σε μια πισίνα επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, με τους σημαντικότερους να είναι η αντανάκλαση του φωτός, η ποιότητα του νερού και το χρώμα των πλακιδίων της πισίνας.

 1. Αντανάκλαση του Φωτός: Το νερό από μόνο του είναι διαυγές, αλλά το φως που περνά μέσα από αυτό και ανακλάται από την επιφάνειά του δημιουργεί την αίσθηση του χρώματος. Το φως του ήλιου περιλαμβάνει όλα τα χρώματα του φάσματος, αλλά το νερό απορροφά περισσότερο το κόκκινο φως και ανακλά το μπλε, γι' αυτό οι μεγάλες ποσότητες νερού, όπως στις πισίνες, συχνά φαίνονται μπλε.

 2. Χρώμα Πλακιδίων: Το χρώμα των πλακιδίων στο εσωτερικό της πισίνας παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση του νερού. Για παράδειγμα:

  • Μπλε πλακάκια: Δίνουν στο νερό μια καθαρή, δροσερή μπλε απόχρωση.
  • Γκρί πλακάκια: Δίνουν στο νερό μια μεταλλική απόχρωση του μπλε. Όσο πιο σκούρο γκρι τόσο πιο σκούρα απόχρωση του μπλε.
  • Λευκά πλακάκια: Κάνουν το νερό να φαίνεται πιο κρυστάλλινο και φωτεινό.
  • Πράσινα πλακάκια: Δημιουργούν μια φυσική, γαλήνια εμφάνιση, δίνοντας στο νερό μια πράσινη απόχρωση.
  • Μπεζ πλακάκια: Δίνουν στο νερό μια ελαφρός πράσινη απόχρωση. Όσο πιο σκούρο μπεζ το πλακάκι τόσο περίσσοτερη απόχρωση του πράσινου. 
  • Σκούρα πλακάκια: Όπως τα μαύρα ή τα σκούρα μπλε, κάνουν το νερό να φαίνεται βαθύ και μυστηριώδες.
 3. Ποιότητα και Καθαρότητα του Νερού: Το καθαρό νερό με σωστή χημική ισορροπία (σωστό pH, χλώριο, κ.λπ.) αντανακλά καλύτερα το χρώμα των πλακιδίων και του φωτός. Η θολότητα ή η ύπαρξη άλγης και άλλων ρύπων μπορεί να αλλάξει την εμφάνιση του νερού, κάνοντάς το να φαίνεται λιγότερο καθαρό και πιο πράσινο ή ακόμα και καφέ.

 4. Φωτισμός Πισίνας: Ο υποβρύχιος φωτισμός επηρεάζει επίσης την αντίληψη του χρώματος του νερού, ιδιαίτερα τη νύχτα. Οι λάμπες LED με διάφορα χρώματα μπορούν να αλλάξουν δραματικά την εμφάνιση του νερού, δημιουργώντας εντυπωσιακές οπτικές εντυπώσεις.

Συνολικά, το χρώμα που βλέπουμε στο νερό της πισίνας είναι αποτέλεσμα της συνδυαστικής επίδρασης του φωτός, του χρώματος των πλακιδίων και της ποιότητας του νερού.